Batman'ın içme suyu sorunu çözülüyor;

Batman'ın içme suyu sorunu çözülüyor

Batman Valisi Ekrem Canalp, kentte yaşanan içme suyu sıkıntısına karşı projeler geliştirdiklerini belirterek, "Kente su sağlayan içme suyu depolarının kapasitesi 43 bin m3’e çıkarıldı" dedi. Vali Canalp, içme suyuyla ilgili 2 önemli projenin daha hayata geçirileceğini belirtti....


Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman Belediyesi tarafından kentte içme suyu sıkıntısının yaşanmaması ve mevcut içme suyu depoların kapasitelerini artırmak için Çamlıtepe-2 içme suyu deposu güçlendirme hattı kapsamında yürütülen altyapı çalışmalarını yerinde inceledi. Şehir merkezinin 23 bin m3 olan toplam 12 su deposu depolama kapasitesi, Çamlıtepe-2 içme suyu deposuna verilecek suyla birlikte kente su arzı sağlayan depoların kapasitesi 43 bin m3’e çıkarılıyor. 


KAÇAK SUYA GEÇİY YOK

Çalışmaları yerinden inceleyen Vali Canalp, "Mevcut depolarımızın su seviyesinin 7/24 basınç seviyesi düşmeden aktif olmasını sağlamak amacıyla belediyemiz tarafından Körük Kavşağı'nda yeni açılan sondajlarımızdan Çamlıtepe-2 su deposuna su vermek üzere 4 bin 100 metre uzunluğunda 315’lik yeni hat çekiyoruz. Çekilen hat ile Çamlıtepe-2 deposunun seviyesi 24 saat kente temiz su arzı sağlayacak. Geçen yıl yaz aylarında Batman'da bir su sıkıntısı yaşadık. Geçmiş yıllarda da yaz aylarında Batman su sıkıntısı yaşanmaktaydı. Genel olarak Batman’ın su probleminin çözümüne ilişkin çok esaslı ve çok köklü bir çözüm için iki proje hayata geçiriyoruz.  Ancak bu esaslı çözüme kavuşana kadar, Batman’ın su ihtiyacını gerektiği şekilde destekleyebilmek anlamında ara çözümlere de ihtiyacınız var. Bulmuş olduğumuz ara çözümlerden bir tanesi bugün burada görmüş olduğunuz gibi Batman'daki su kaynaklarını kullanmaktır. Bunun için de 100 metre derinliğinde 2 adet sondaj kuyumuzdan verimli, nitelikli ve kaliteli su elde ettik. Elde etmiş olduğumuz bu suyu bu şekilde borular vasıtasıyla 20 bin m3’lük Çamlıtepe-2 ana depomuza buradan suyu basacağız, ondan sonra da suyun dağılımını yapacağız. Batman'da nüfusumuz 470 bin, ama biz 845 bin nüfusa yetecek kadar suyu basıyoruz, ancak su yeterli gelmiyor. Yaz aylarındaki özellikle de tüketimin artmasının ötesinde su israfı, kaçak kullanım ve tarımsal arazilerin kaçak sulanması gibi durumlar var. Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz yoğun bir şekilde hem kaçaklarla ilgili hem de kayıplarla ilgili bir çalışma yapıyor. Bir defa kaçak şekilde su kullanan vatandaşlarımızın tespitlerini yapıyoruz. Hiçbir şekilde müsamaha göstermeden gerekli cezai yasal işlemleri uyguluyoruz ve yüksek oranlı cezalandırma yapıyoruz” diye konuştu.


"BU PARA YEREL YÖNETİMLERE KALACAK"

Hayata geçirilecek içme suyu projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Canalp, “Projelerden bir tanesi Silvan Barajı’ndan Batman’a su getirmektir. Batman Barajı, Batman çayı havzası boyunca uzanacak olan bu hat çerçevesinde Güvercin köyü yakınlarında bir bölgede kuracağımız arıtma tesisinde toplayacağız. Bu şekilde elde etmiş olduğumuz tabii cazibeyle elektrik kullanmadan bedava şekilde elde edeceğimiz bir suyu Batman Çayının yukarısındaki alanlara kadar Samanyolu köyümüzün olduğu istikamete doğru içme suyu vereceğiz. Diğer projemiz ile Garzan Vadisi boyunca bütün köylerimize, beldelerimize, Kozluk ilçesi, Bekirhan ve civarındaki köyler de dahil Garzan Barajı'ndan doğal akışla suyu arıtarak, su hizmetini sürdürülebilir şekilde kesintisiz şekilde vereceğiz. Bu şekilde su arzı sürdürülebilir, kesintisiz, sürekli ve çok miktarda bol miktarda su demektir. Aynı zamanda elektrikle su tüketiminden uzaklaşması demek. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte yıllık elektriğe 300 milyon TL civarında ödemiş olduğunuz paradan kurtulacağız. Bu para Batman’ın yerel yönetimlerine kalacak. Burada en fazla kazancı da Batman Belediyesi sağlayacak" şeklinde konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum