"Bu kale Şanlıurfa tarihine ışık tutacak";

"Bu kale Şanlıurfa tarihine ışık tutacak"

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentin kalbinde yer alan Urfa Kalesi hakkında açıklama yaptı. Kaledeki kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Şıldak, "Şanlıurfa’nın ikonik simgelerinden biri haline gelen kalede 2020 yılında başlayan arkeolojik kazılarda büyük ilerleme kaydedildi. Kazıların sonuçları önümüzdeki dönemlerde Şanlıurfa tarihine ışık tutacak" dedi....

Şanlıurfa'nın simgesi Balıklıgöl'ün üst kısmında yer alan ve kente hakim konumuyla dikkati çeken tarihi Urfa Kalesi'nde kazı çalışmaları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Valilik ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle devam eden kazılar, Şanlıurfa tarihine de ışık tutacak.

"DEVLETLER YIKILIR, GÜZELLİKLER KALIR"

Kale ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Vali Hasan Şıldak, "Şanlıurfa’nın kadim tarihine ait bütün izleri taşıyan Şanlıurfa Kalesi şehir merkezinde, Balıklıgöl’ün hemen güneyinde bulunan yüksek kireçtaşı bir kayalığın güvenlik açısından uygun şartlar sunduğu stratejik bir noktaya kurulmuştur. Şanlıurfa bölgesinin sahip olduğu iklim, zengin tarımsal topraklar, su kaynaklarının yanı sıra stratejik konumu nedeniyle Romalılar, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Haçlı Kontluğu, Zengiler, Eyyübiler, Memlükler, Moğollar, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyetin izlerini içinde barındıran yoğun kültürel gelişmelere tanıklık etmiştir. Kalenin doğu sur duvarı üzerindeki Emevi Dönemi’ne ait Kitabede 'Devletler Yıkılır; Güzellikler Kalır' ifadesi yer almaktadır. Nitekim geçmişten, yıkılan devletlerden bize miras kalmış olan Urfa Kalesi,  bugün hala ihtişamıyla ve güzelliğiyle önemli bir kültürel değer olarak ayaktadır" diye konuştu.


"2 ANIT SÜTUN YER ALIYOR"

Kalenin kuzey kısmına konumlanmış iki adet anıt sütunun yer aldığını ifade eden Vali Şıldak, "17.25 metre yükseklikleri ve  akantus yapraklarıyla süslü Korint başlıkları ile Şanlıurfa’nın ikonik simgelerinden biri haline gelmiştir. 2020 yılında başlayan arkeolojik kazılarda büyük ilerleme kaydedilmiş olup kazıların sonuçları önümüzdeki dönemlerde Şanlıurfa tarihine ışık tutacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum