Kâhta, Kommagene Bienali ile 20 ülkeden 53 sanatçıyı ağırlayacak;

Kâhta, Kommagene Bienali ile 20 ülkeden 53 sanatçıyı ağırlayacak

Adıyaman Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Kommagene Bienali, Kâhta Kaymakamlığı ev sahipliğinde 20 Ağustos-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek....

"Hayali bir uygarlık" yaratma fikri ile yola çıkan ve bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Kommagene Bienali, 20 Ağustos'ta kapılarını açacak. 20'den fazla ülkeden 53 sanatçı "hayali uygarlık" fikri ile buluşacak.

Bienalin küratörlüğünü multidisipliner çalışmalar yapan, aynı zamanda İzmir’deki Ayzeredant Galeri’nin sergilerini yöneten Nihat Özdal üstleniyor.

KÂHTA'DA DEV ORGANİZASYON

Adıyaman’ın Kâhta ilçesi yeni ve dev bir organizasyona ev sahipliği yapacak. ‘Badem Çiçeği Festivali’ ve ‘Su Sporları Festivali’ ile yöreye ilgiyi artırmayı başaran Kâhta Kaymakamı Selami Korkutata, Nemrut Gastronomi Buluşmaları’ndaki organizasyon başarısı ile ilçeyi tekrar ülke gündemine getirmişti. Şimdi ise Kommagene Bianeli ile Kâhta'nın tanıtımına katkı sağlanacak.

Kâhta Kaymakamı Selami Korkutata, farklı ülkelerden çok sayıda sanatçının katılacağı Bianel’in ilçeyi yeniden dünyanın gündemine getireceğini belirtti. Kommagene Bianeli’nin Kâhta’nın tanıtımı ve turizmine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Korkutata, Bianel için de ilçeye çok sayıda turist beklediklerini söyledi. Korkutata, dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı'nın zirvesindeki devasa heykellerin yanında gerçekleştirilecek etkinliklere ülkenin ve dünyanın hayran kalacağını kaydetti.


SÜRPRİZ PROGRAMLAR OLACAK

Korkutata, “Düzenleyeceğimiz Komagene Bienali, dünyada heykelcilik konusunda zirveyi bize hissettiren Nemrut dağının ve bununla beraber Kommagene ülkesinin burada yaptıkları eserleri ilham kaynağı olarak alacak. Bianel, bu eserleri çağdaş sanatçılarla buluşturacak. Sanatçılar, Samsatlı Lucianos’un bilim kurgu romanındaki ADA’yı keşfetmeye çalışacak. Nemrut’un zirvesine kadar olan 5 ayrı tarihi mekanda sergilerimiz, bienal süresince de sürpriz programlarımız olacak” dedi.

Resim

KOMMAGENE BİENALİ’NİN ORTAYA ÇIKIŞ HİKAYESİ

Adıyaman, Kahta ve çevresi binlerce yıl boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptı. Güçlü uygarlıklar bugüne kadar ulaşan güçlü izler bıraktı. MÖ 2000 yıllarında Kommagene Krallığının kuruluşuna kadar (MÖ 69) Hititler, Mitanniler, Aramiler, Asurlular, Geç Hititliler, Persler, Kummurlar ile Makedonyalı Büyük İskender’in hakimiyeti ve Doğu Roma imparatorluğu egemenliği hüküm sürdü. MS 670’te Emeviler, 758’de Bizans ve Sasaniler, 926’da Hamdaniler, 1226’da Selçuklular, 1284’e kadar Memlüklüler, Artuklular ve Dulkadiroğulları, 1393’te Timur ve 1516’dan sonra da Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim oldu.


HAYALİ BİR UYGARLIK

Bu uygarlıklar ve bıraktıkları izlerin yanı sıra, masallardan keşfedilmemiş bölgelerdeki hayali coğrafi yerlerin başlangıcına ve ortaklaşa yaratılan, milyonlarca insan tarafından doldurulan dijital evrenlere kadar hayali dünyaların son üç bin yıldaki gelişimi; boyut, karmaşıklık ve izleyiciyi meşgul etme yetenekleri “hayali bir uygarlık” kurma çerçevesinde, bienal fikrinin oluşmasına zemin hazırladı.

Kommagene Bienali Nevali Çori açıklarında Kahta sınırlarında bulunan bir ADA üzerinde “hayali bir uygarlık” yaratma fikri ile yola çıktı. Ana mekan ADA olmak üzere Nemrut Zirvesi, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü gibi mekanlarda sanatçılar, sergiler ve doğal malzemeler kullanarak yapacakları yerleştirmeleri sergileyecek.

Kommagene Bienal arşivleri - Artdog İstanbul

ANA MEKAN ADA

Bienalin ana mekanı olarak ADA’nın seçilmesi de bir zamanlar bu bölgede doğan Lucianus’a bir atıf. Hayali bir uygarlık; kurgusal bir arkeoloji, kurgusal bir tarih, kurgusal bir dil, kurgusal bir ekonomi, kurgusal bir müzik, kurgusal semboller, kurgusal tarım, kurgusal mimari, kurgusal gastronomi, kurgusal moda, kurgusal kanunlar… Farklı disiplinlerden sanatçılar bu sorulara cevaplarla Kommagene Bienali’nde ziyaretçilerle buluşacak.


BİENAL MEKANLARI

Bienal mekanları ADA, Arsemia Ören Yeri, Cendere Köprüsü (Septumus Severus Köprüsü), Kahta Kalesi, Karakuş Tümülüsü ve Nemrut Zirvesi olacak.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum