Obruk Peyniri mağaradan gün yüzüne çıktı;

Obruk Peyniri mağaradan gün yüzüne çıktı

Karaman’ın Ayrancı ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Berendi-Divle Obruk Peyniri Festivali yoğun bir katılımla yapıldı....

Hıdırellez Mesire alanında gerçekleştirilen festivale Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Ayrancı Kaymakamı Fatih Eroğlu, Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program Vali Tuncay Akkoyun ve beraberindekilerin Divle köyünde bulunan peynirlerin muhafaza edildiği obruk ziyaretiyle başladı. Daha sonra festival alanında köyler tarafından kurulan çadırlar gezildi. Köylü kadınlar tarafından yapılan sıkma ve böreklerin tadına bakılarak, yöresel ürünler incelendi.

Festival saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Daha sonra Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle buruk bir ortamda geçerken, kazada hayatın kaybeden madenciler ve ebediyete intikal eden şehitlerimiz ve devlet büyüklerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.

Türk Rokforu Divle Obruk Peyniri Mağaradan Gün Yüzüne Çıktı

GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, “Benzersiz bir iklim ve doğaya sahip ülkemiz çok sayıda coğrafi ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan Divle Obruk peyniri de bu zenginliğin bir parçasıdır. Yerin 36 metre derinliğinde ve 250 metre uzunluğuna sahip obrukta 45 ton civarında peynirimiz beklemektedir. Farklı coğrafyalardaki Türk toplumlarının tamamında peynir beslenmede önemli bir yere sahiptir” dedi.

Resim

DÜNYANIN İLK BEŞ PEYNİRİNDEN BİRİ

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun’da yaptığı konuşmasında, “Bölgemizin ve ilçemizin değeri, Karaman’ımızın coğrafi işaretli ilk ürünü ve kendine has lezzetiyle önemli bir yere sahip olan “Divle-Berendi Obruk Peyniri Etkinliği” münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu programlar, kültürümüzün, örf ve adetlerimizin yaşanması, yaşatılması ve gelecek nesillerimize taşınmasında önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

Obruk Peyniri’nin şehrin tanıtımı için çok büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Vali, “Dünyanın ilk 5 peynirinden biri olarak gösterilen Obruk Peyniri, ilimizin coğrafi işaretli ürünüdür ve Valiliğimiz koordinesinde ilimize has ürünlerin coğrafi işaret tescil çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Bu doğrultuda, inşallah 2023’ün ilk 6 ayında Karaman ile özdeşleşmiş en az 20 ürünümüzün daha coğrafi işaret almasını hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Resim

Festival kapsamında daha önce yapılacağı duyurulan konser ve folklor gösterileri ise Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden kazası nedeniyle Ayrancı Kaymakamlığı tarafından iptal edildi.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum