
''Dil bir ruhtur, felsefedir, kimliktir''
VII. Ege Bölgesi Dilcileri Sürekli Çalıştayına katılan Kütahya Valisi Musa Işın, ''Bugün Pakistan’dan, Orta Doğu’dan bizden medet umuluyorsa, bu milletin geçmişine duyulan güvendendir. Bu nedenle dilimizi yaşatmak, yaygınlaştırmak, öğretmek artık bir zorunluluktur. Dil bir ruhtur, felsefedir, kimliktir'' dedi....
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Türk dili ve kültürüne yönelik bir akademik buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından organize edilen VII. Ege Bölgesi Dilcileri Sürekli Çalıştayı, Kütahya Valisi Musa Işın’ın katılımıyla başladı. İki gün sürecek çalıştay, bölgedeki dil bilimciler arasında kalıcı bir iş birliği platformu oluşturmayı hedefliyor.
Açılış programına; Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
''DİL KÜLTÜREL HAFIZANIN TAŞIYICISI''
Kütahya Valisi Musa Işın, dilin yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir milletin ruhunu, tarihini ve inancını taşıyan en temel yapı taşı olduğuna dikkat çekerek, ''Üniversitelerimiz sadece altyapı ve ekonomik gelişmelerle değil, milletin ruhunu oluşturan değerlerin yaşatılmasıyla da görevli kurumlarımızdır. Bu çalıştay, bizim bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkma çabamızın somut bir örneğidir. Dil, yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda inancın, felsefenin ve kültürel hafızanın taşıyıcısıdır'' dedi.
''DİLİMİZİ YAYGINLAŞTIRMAK BİR ZORUNLULUK''
Türkiye'nin yalnızca Anadolu ile sınırlı bir ülke olmadığını, gönül coğrafyasının Afrika’dan Orta Asya’ya, Güney Asya’ya kadar uzandığını belirten Vali Işın, ''Türk milleti, tarihî misyonu gereği yalnızca bu topraklara hapsedilemez. Coğrafya ve tarih bize yeni sorumluluklar yüklüyor. Bugün Pakistan’dan, Orta Doğu’dan bizden medet umuluyorsa, bu milletin geçmişine duyulan güvendendir. Bu nedenle dilimizi yaşatmak, yaygınlaştırmak, öğretmek artık bir zorunluluktur. Dil bir ruhtur, felsefedir, kimliktir. Bugün dünyada kültürel emperyalizm, dijital mecralar üzerinden milletlerin değerlerini silmeye çalışmaktadır. En büyük tehlike budur. Eğer biz gençlerimize sahip çıkmazsak, kendi dilimizi öğretmezsek, kendi kültürümüzü anlatmazsak; sadece beden olarak var oluruz, ruhen kayboluruz'' ifadelerini kullandı.
''YABANCI ÖĞRENCİLER TÜRKÇEYİ ÖĞRENEREK KÜLTÜR ELÇİSİ OLACAK''
Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrencilere yönelik eleştirileri de reddeden Vali Işın, bu öğrencilerin Türkçeyi öğrenerek kendi ülkelerine döndüklerinde birer kültür elçisi olacaklarını ifade etti. İngiltere örneği üzerinden kültürel etkiyi anlatan Vali Işın, Türkiye’nin de bu yönde politikalar geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.