Kozluk Mereto Balı’na coğrafi işaret alınacak;

Kozluk Mereto Balı’na coğrafi işaret alınacak

Batman Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör öncülüğünde ‘Kozluk Mereto Balına Coğrafi İşaret Projesi’ çalışmalarına başlandı....

Kozluk’ta yetişen meşhur yöresel ürünler ile ilgili olarak Kaymakam Ekrem Güngör’ün başlattığı proje kapsamında “Kozluk’un Meşhur Lezzetleri” sloganıyla markalaşma çalışmalarına ‘Kozluk Mereto Balına Coğrafi İşaret Projesi’ ile devam ediliyor.

Bu çalışmanın başlanılması ile ilgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce Dicle Kalkınma Ajansına (DİKA) ‘Kozluk Mereto Balına Coğrafi İşaret Alınması, Tescil ve Markalaştırılması’ projesi sunuldu.

Kaymakam Güngör, “İlçemizin 2973 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde arıcılık yapan yetiştiricilerimiz, burada bulunan yüzlerce çeşit çiçekten beslenen arılardan bölgenin en kaliteli balını elde etmektedirler” dedi.


TESCİL BAŞVURUSU YAPILDI

Kaymakam Güngör, “Kozluk Mereto Balı, üretildiği alanların coğrafi konumu nedeniyle İnvert şeker miktarı ve enzim miktarı yüksek, Mineral madde- kül miktarı düşük özelliklerde üretilerek yüksek kaliteli bal kriterlerini karşılamaktadır. Poliflora ve Monoflora bal üretimi yapılan ilçemizde Kozluk Mereto Balı olarak tescil başvurusu yaptığımız balımız poliflora bal özelliklerini taşımaktadır” ifadesini kullandı.

Resim

ŞİFA KAYNAĞI BİR BAL

Güngör, şöyle devam etti: “Kekik ve geven ağırlıklı olmak üzere yüzlerce çeşit çiçekten elde edilen Kozluk Mereto Balı bu yüksek rakımlardan elde dilmesi yerleşim yerlerinden uzaklığı nedeniyle temiz havası olan bir bölgeden elde edilmesi nedeniyle şifa kaynağı bir baldır. Yıllık ortalama 100 ton civarında bal üretilmesine imkan veren Kozluk Mereto Balı, kendine has tadı ve aroması bulunmakta kalite kriterlerinde önemli bir yere sahip olan nem miktarı ise düşüktür. Tüm bu özellikler bir araya gelince yüksek kaliteli Kozluk Mereto Balı ortaya çıkmaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle doğal olarak üretilen Kozluk Mereto Balı’nın tüm bu özelliklerini göz önüne alarak, Organik Sertifika alınması için başvurusu yapılmıştır. İlk aşama olarak Organik Tarım Müteşebbis Sertifikasına sahip Kozluk Mereto Balı, gelecek senelerde Organik Tarım Sertifikasını da alarak en iyi olduğunu kanıtlayacaktır.”

Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum